تکنولوژی ماهواره با داشتن مزایایی از جمله پوشش مناسب، سرعت عمل بالا، امکان ارتباط با دورترین و غیرقابل دسترسترین مناطق و به صرفه بودن، دارای تاثیرات منفی روانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی بر روی مخاطبان و کاربران خود میباشد.
به عقیده خیلی از نظریهپردازان و کارشناسان از جمله هربرت مارکوزه؛ تکنولوژی نوین [ماهواره] برخلاف ظاهرش در واقع وسیلهای برای تسلط بر مردم به شمار میآید. تکنولوژی به حریم آزادیهای درونی و فردی کنشگران تجاوز کرده و توان هرگونه تفکر … در روابط اجتماعی را از انسانها گرفته است. البته به نظر وی تکنولوژی ذاتا چنین خصلتی ندارد، [بلکه گردانندگان و سردمداران و استفاده کنندگان آن] به آن چنین ماهیتی را بخشیدهاند… .
بریورمن میگوید که تکنولوژی [شبکههای ماهوارهای] به جای آنکه رنجها و سختیهای کار را برای [کاربران.مخاطبان] کاهش داده و مایه فراغت و برخورداری بیشتر آنها شده باشد… مایه استثمار هر چه بیشتر و کاملتر آنها شده است. (ریتزر، نظریههای جامعهشناسی معاصر، ترجمه محسن ثلاثی ص ۲۶۱-۲۶۵) علاوه بر این آثار، گفتنی است که فضای حاکم بر به کارگیری غیرعلمی و غیراخلاقی ماهواره در جامعه از سوی بسیاری از مخاطبان موجب شده که یک نوع احساسات و نیازهای کاذبی در جامعه مخصوصا در بین استفاده کنندگان غیراصولی و غیراخلاقی آن شایع و رایج باشد، که در این صورت ارزشهای دینی و اخلاقی و فرهنگی جامعه را تهدید میکند، با به کارگیری آن به احتمال زیاد اعضاء خانواده و همچنین دیگر همسایگان به استفاده از آن تحریک خواهند شد.
و خانوادههای دینی و مذهبی از این کار آزرده خاطر خواهند بود. لذا شایسته است در چنین مکانهایی و در چنین فضاهایی مورد استفاده قرار نگیرد. توجه به این تاثیرات عمیق شبکههای ماهوارهای بر ابعاد گوناگون شخصیتی، روانی و زندگی فردی و اجتماعی در جوامع گوناگون دولتها را نیز به عکسالعمل واداشته است برخی از دولتها آزادی مطلق و برخی دیگر، ممنوعیت کامل دسترسی به برنامههای تلویزیونی ماهوارهای را به عنوان راهبرد اصلی برگزیدهاند.
اهداف دنبال شونده برخی شبکههای فارسی زبان ماهوارهای را میتوان به دو بخش تقسیم کرد:
۱-هدفگذار بر روی قشر زنان به عنوان مخاطب خاص؛ ۲-ایجاد تغییرات اجتماعی.
تاثیرات و پیامدهای برنامههای شبکههای ماهوارهای به ویژه فارسیزبان، ترویج سبک زندگی غربی با ظاهری شرق پسند مشروعیت بخشیدن به روابط نامشروع و شکستن هنجارهای اجتماعی و الگوسازی دختران بیهویت بیانگر رویکرد این شبکهها با توجه به هدف تعیینشده آن است.
سوژهها و داستان اکثر سریالهای ماهواره با محوریت زنان و احتمالا برای تحریک حس برتریجویی و حقطلبی آنان انتخاب شده است. قبحزدایی از گرایشهای همجنسگرایی و ترویج آن و لزوم لذتبردن از دنیا به هر شکل ممکن نیز از دیگر اهداف این شبکههاست.
متاسفانه در تیزرها و نماهنگهای تبلیغی و ویژه در اکثر سریالهای ماهواره شاهد تصاویری از ابتذال پوششی و انحطاط اخلاقی اجراکنندگان و هنرپیشگان زن این برنامهها و سریالها هستیم. معاشقه و شوخیهای غیراخلاقی و گاه رقص زنان در این شبکهها به نمایش در میآید.
کارشناسان طراح این نوع برنامهها بر این باورند که مهمترین گام در جهت انهدام و به انحراف کشیدن یک جامعه اسلامی و به ویژه ایران، تبلیغ سبک زندگی غربی به عنوان سبک مدرن و امروزین زندگی است که در نهایت باعث تغییر و استحاله سبک زندگی جوامع اسلامی خواهد گردید.
رهبر معظم انقلاب در یکی از سخنرانیها، با اشاره به یک کشور مسلمان در این زمینه فرمودند:
«وقتی روستاها و شهرهای افغانستان بر اثر موشکهای آمریکایی ویران میشدند و ملّت مظلوم افغانستان زیر بمباران آمریکاییها دست و پا میزد، یک استراتژیست نظامی آمریکا گفت: اگر به جای این موشکها، برای جوانان افغان لباس زیرِ زنانه و وسایل شهوترانی و پوششهای سبک غربی و آمریکایی بفرستید، بدون صرف این هزینهها میتوانید افغانستان را تصرّف کنید و خرج تسلیحات در کیسهتان باقی میماند! به جای بمب و موشک و راکت، سیدیهای پُرنوگرافی و منظرهها و ادبیّات مهیج شهوت را میان آنها ترویج کنید، آن وقت کار بر شما آسان میشود.»
از این رو برای مربیان به ویژه خواهران مربی ضروری است تا با رصد، شناسایی، تبیین، تحلیل و اطلاعرسانی به موقع و به هنگام پیرامون هجمههای جنگ رسانهای دشمن علیه جامعه اسلامی به خصوص قشر زنان که به واقع مادران حال و آینده و مربیان انسانساز این مرز و بوم میباشند، اقدام به ایجاد آگاهی و بصیرتافزایی در مخاطب گردد. امید است چونان همیشه، زنان غیور ایرانی در مواجهه با این هجمههای مخرب فرهنگی، سبک زندگی فاطمی را پیشه گیرند و با تاسی جستن به اسوه عفت و حیا، حضرت فاطمه زهرا (س)، روز به روز موجبات تعالی و ارتقای ارزشهای دینی و معنوی جامعه را بیش از پیش فراهم سازند.
متاسفانه باید گفت که بیشتر افرادی که وابسته و به نوعی معتاد ماهواره میشوند افرادی هستند که اگر از آنها سوال شود که چگونه در این دام افتادند، پاسخشان جز این نیست که خواهند گفت با نگاه اول و گوش دادن به آن، در دام این چاهواره افتادهایم.
از این رو ضروریست که متربی بداند که نگاه به ماهواره و دیدن عکسها و فیلمهای بعضا مستهجن چه تبعاتی به دنبال خواهد داشت. عادت به تماشای اینگونه تصاویر انسان را به معضلی به نام هرزهگردی و هرزهنگاری ماهوارهای خواهد کشانید اعتیادی که ممکن است آدمی را به نکبتبارترین زندگی بکشاند.