
به طور کلی میتوان شبکههای تلویزیونی ماهوارهای کنونی را به ده دسته تقسیم کرد: ۱-فیلم ۲-موسیقی ۳-ورزشی ۴-تجاری ۵-اجتماعی ۶-سیاسی ۷-دینی ۸-کودک ۹-مستند (علمی، تاریخی، حادثهای و…) ۱۰-پورنوگرافی.
تقریبا به ندرت شبکهای وجود دارد که مختص یکی از موارد یاد شده باشد، و اغلب ترکیبی از برنامهها را پخش میکنند، اما هر شبکه با توجه به رنگ و بوی حاکم بر برنامههایش ذیل یکی از این دستهها قرار میگیرد. این شبکهها در کنار پخش فیلم و موسیقی، به طور جدی کالاهای خارجی در آنها تبلیغ و بخش زیادی از زمان پخش این شبکهها به تبلیغات تجاری کالاهای خارجی اختصاص یافته است. پیامهای بازرگانی از مهمترین برنامههای این شبکهها هستند که تغییر نگرش و رفتار مردم، هدف آشکار آنهاست.
با نگاهی به کالاهایی که از شبکههای تلویزیونی ماهوارهای تبلیغ میشود، به راحتی میتوان دریافت که عمدتا زنان، به ویژه زنان خانهدار و دختران به عنوان بازار هدف کالاها در نظر گرفته شدهاند. تبلیغ انواع وسایل و ظروف آشپزخانه، انواع وسایل آرایش و داروها و دستگاههای لاغری، به وضوح نشان میدهد که عمدتا تلاش این شبکهها در تبلیغ کالاها، ترغیب زنان و دختران به مصرف آنهاست.
به عبارت دقیقتر چون شبکههای ماهوارهای فارسی زبان عمدتا برنامههایی مانند سریالهای خانوادگی پخش میکنند و عمده مخاطبان این سریالها را زنان و دختران تشکیل میدهند، در نتیجه در تبلیغات تجاری هم بر این دسته از مخاطبان متمرکز هستند.
علاوه بر این بسیاری از محصولات خارجی به ویژه در شبکههایی که بر موضوع آشپزی متمرکز است، به طور غیرمستقیم تبلیغ شده و به نوعی از طریق آموزش آشپزی و نحوه تهیه غذاهای گوناگون، ذائقه ایرانی را در جهت مصرف دسته خاصی از غذاها هدایت میکنند که از مواد اولیه متفاوت و محصول برخی شرکتهای خارجی تهیه میشوند.
این سبک از تبلیغ تجاری، بسیار نامحسوس و هوشمندانه است؛ چرا که به طور غیرمستقیم و بدون تاکید بر خرید کالایی خاص، مخاطب را به خرید و مصرف آن کالا بر میانگیزد و نوعی سبک، ذائقه و سلیقه خاص در لباس، تغذیه، آرایش و… به مخاطبان ارائه میشود.
در تبلیغات این شبکهها، برهنگی زنان، روابط بیقید و حصر زنان و مردان و نیز اهمیت جسم و ظاهر و آرایش و پوشاک متناسب با برهنگی مورد تاکید و تمرکز است. مخاطب این گونه آگهیها حداقل در مورد زیبایی بدن از جمله وزن خود دچار تامل میشود.
همچنین ممکن است که برخی از مخاطبان زن این آگهیها در خصوص مصرف بسیاری از کالاهایی که در این شبکهها پخش میشود، احساس نیاز یا در صورت عدم توانایی خرید، احساس محرومیت نمایند. هر یک از این موارد، آسیبها و خطرهایی احتمالی برای دختران و زنان ایرانی به شمار میروند که ممکن است آثار اجتماعی آنها گاه در کوتاه مدت و گاه در بلند مدت بروز مینمایند.
همچنین با بررسی تبلیغات به نمایش در آمده از تلویزیونهای فارسیزبان، بدنهای لاغر و اندام مدلوار که بیشتر به بدن مدلهای نمایشگاههای مد میمانند، به عنوان ارزش و زیبایی تلقی میشوند. در نتیجه به تدریج با تغییر نگرشها، اولویتهای زنان در سبک زندگی جدید، مدیریت بدن است نه مدیریت خانواده یا فرزندان یا ارائه نقشی فعال در جامعه.